Νέα - Ανακοινώσεις

Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα Ταξίδια στις Βυζαντινές Θάλασσες

Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα Ταξίδια στις Βυζαντινές Θάλασσες

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, (δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο για τις/τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά με θέμα «ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ» το Σάββατο 5 Νοεμβρίου ( 10.00 – 14.00) στο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας. 

Με αφετηρία την περιοδική έκθεση “ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική” που φιλοξενείται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος από 25-5-2016 έως 30-12-2016 , το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχεδιάζει και υλοποιεί βιωματικές δραστηριότητες για τους μαθητές της Ε’ & Στ’ Δημοτικού.

Στο πλαίσιο αυτών των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων διοργανώνεται το επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς, κατά το οποίο θα γίνει παρουσίαση της θεματικής της έκθεσης από την επιμελήτρια Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Φλώρα Καραγιάννη και παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης που αναπτύχθηκε γύρω από την περιοδική έκθεση από την Υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ναυτικού Μουσείου, αρχαιολόγο κα Ιωάννα Μπερμπίλη. Επίσης θα πραγματοποιηθεί προβολή του ομότιτλου με την έκθεση ιστορικού ντοκιμαντέρ που αναβιώνει τα μεσαιωνικά ταξίδια των εμπορικών πλοίων από την Κωνσταντινούπολη στην Κύπρο. Η έκθεση και το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών. Ο τίτλος ΟΛΚΑΣ είναι εμπνευσμένος από το εμπορικό πλοίο των βυζαντινών χρόνων, το οποίο για αιώνες μετέφερε στις θάλασσες της Ανατολής ανθρώπους, προϊόντα, καλλιτεχνικές αξίες και πολιτιστικά αγαθά, τα οποία επηρέασαν τη διαμόρφωση του μεσαιωνικού πολιτισμού εντός κι εκτός της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Μέσα από ναυτικούς χάρτες, χαρακτικά, μικρογραφίες χειρογράφων, ταχυδρομικά δελτάρια και φωτογραφίες από τον 15ο αιώνα μέχρι και σήμερα, παρουσιάζονται ποίκιλες όψεις 60 λιμανιών του Ευξείνου Πόντου, του Αιγαίου και της Κύπρου, που αναδεικνύουν το πλούσιο μεσαιωνικό παρελθόν τους.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για τα θέματα που αφορούν την διαχρονική επίδραση των θαλασσίων επικοινωνιών στη δημιουργία ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των λαών που κατοικούν στις χώρες που ήταν στη σφαίρα επιρροής του βυζαντινού πολιτισμού και να δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν βιωματικοί τρόποι διδασκαλίας του μαθήματος της ιστορίας.

Share