Νέα - Ανακοινώσεις

Ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για το σχολικό έτος 2018-2019

Ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για το σχολικό έτος 2018-2019

Για μία ακόμη χρονιά οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να αρμενίσουν στο χρόνο, να γνωρίσουν τις πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να ταξιδέψει στη θάλασσα, να ανακαλύψουν τις ιστορίες των αρχαίων πλοίων και ναυαγίων. Οι μικροί επισκέπτες μας θα μεταμορφωθούν σε ήρωες της Επανάστασης και θα ναυμαχήσουν δίπλα στον Κανάρη, τον Μιαούλη, την Μπουμπουλίνα, ενώ θα ζήσουν από κοντά την περίοδο των μεγάλων αλλαγών στην ναυσιπλοΐα με την έλευση του ατμού, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την διακυβέρνηση ενός παλιού ατμόπλοιου.

 Φέτος στα, ήδη, υπάρχοντα προγράμματα έχει ενταχθεί και το πρόγραμμα «Σφουγγαράδες της Καλύμνου και φυσικό σφουγγάρι», για μαθητές της Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου.

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, η εξέλιξη της σπογγαλιείας και οι τρόποι αλίευσης του φυσικού σφουγγαριού ανά τους αιώνες. Τα παιδιά ακολουθώντας  ένα σφουγγαράδικο καΐκι, την εποχή της ακμής της σπογγαλιείας, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την προετοιμασία των σφουγγαράδων για το πολύμηνο ταξίδι τους, το ψάρεμα των σφουγγαριών καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι «ήρωες» αυτοί των θαλασσών.  
Στη δεύτερη ενότητα, γίνεται αναφορά στον “χορό του μηχανικού” και αναλύεται η “νόσος των δυτών”.
Στην τελευταία  ενότητα οι μαθητές θα γνωρίσουν τα είδη των σφουγγαριών, τα στάδια επεξεργασίας τους και τις χρήσεις τους.

 Στο χώρο της παρουσίασης οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα  σκάφανδρο, εξαρτήματα από τη στολή του δύτη, καθώς και μία έκθεση φυσικών σφουγγαριών.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται από την Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”.(http://www.arxipelagos.org)

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα απαιτείται συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ξεναγήσεων. (Τηλ.: 210-4516264, 210 4516822, Καθημερινά 9:00-15:00, εκτός Δευτέρας και Κυριακής).

 

Share